Kuchnia Grecji

Wspomnienia, zdjęcia, informacje

Przed greckim posiłkiem

Kuchnia Grecji

Grecja kojarzy się przeciętnemu człowiekowi z Polski z mitami greckimi, Akropolem, Panathinaikosem Ateny i serem feta. Większość skojarzeń wiążących się z tym krajem jest tak naprawdę pokłosiem wiedzy zdobytej przez Polaków w szkole. Natomiast ser feta – topowy produkt greckiego przemysłu spożywczego – kojarzony jest z popularnych w naszym kraju sałatek. Kuchnia grecka jest jednakże o wiele bardziej bogata, a część z przysmaków z niej pochodzących na stałe weszła do europejskiego kanonu dań. Warto przyjrzeć się bliżej tej smakowitej twarzy Grecji.

Ser, oliwki i Metaxa

Wspominany już ser feta jest bardzo oryginalnym produktem, wytwarzanym z mieszaniny mleka koziego z owczym, dojrzewający przez kwartał i przechowywany w solance. Jest to najbardziej znany grecki produkt. Nie mnie popularne są greckie oliwki i oliwa z oliwek, również będące znakiem rozpoznawczym greckiej kultury jedzenia. Nie wolno zapominać także o Metaxie – charakterystycznym greckim trunku, stanowiącym połączenie destylatu i wina.

Te trzy wymienione produkty można kupić praktycznie w każdym kraju świata, co jest jednym z wyraźnych znaków wpływu greckiej kuchni na świecie. Nie można jednakże ograniczać jej walorów do tego tria. Grecka kuchnia stanowi bowiem idealny przykład wykorzystania produktów spożywczych, jakie powstały wskutek danego ukształtowania geograficzno-przyrodniczego. Górzysty ląd sprzyja bowiem uprawie winorośli i oliwek, a jednocześnie pozwala na masową hodowlę owiec i kóz, z których pozyskiwane jest mleko.

Greckie smaki na talerzu

Greckie potrawy stanowią więc idealne przykłady wykorzystania owoców mórz, ryb, oliwek, winorośli, pomidorów i papryki oraz innych ciepłolubnych warzyw. Nie sposób sobie wyobrazić, aby greckie dania nie zawierały w swym składzie oliwy z oliwek, która jest składnikiem nie tylko sałatek, ale praktycznie wszystkiego, co można spotkać w karcie dań dowolnej greckiej restauracji. Dość powiedzieć, że jedną z najbardziej tradycyjnych przekąsek w tym kraju jest chleb maczany w… oliwie z oliwek.

Owoce morza i ryby przyrządzane na rozmaite sposoby, niezwykle barwne sałatki, pilawy no i oczywiście musaka. Kuchnia Grecji nie istniała by bez tego dania, przygotowywanego z mielonego mięsa, bakłażanów i pomidorów, skąpanych w sosie beszamelowym, stanowi jedną z najciekawszych potraw na całym kontynencie. Z kolei Tzatziki są dla Greków tym, czym dla nas jest sos tatarski – bez tego sosu nie sposób sobie wyobrazić biesiady w helleńskim stylu.

Co kraj, to obyczaj

Greckie spożywanie posiłków nie mogłoby się obyć bez jeszcze jednego produktu spożywczego – wina, powstającego z winogron – owocu tak powszechnego w Grecji, jak w naszym kraju jabłka. Trunek ten podaje się tam praktycznie do każdego posiłku. Podobnie jak miejscowy chleb, który równie często widziany jest w czasie kolacji i śniadań, jak i przy obiedzie.

Charakterystyczny cechą greckiego spożywania posiłków jest niezwykły spokój i celebracja tej czynności. Pośpiech nie jest tam mile widziany przy jedzeniu, a każdy kęs zazwyczaj jest pieczołowicie celebrowany, aby choć odrobina smaku nie wymknęła się kubkom smakowym spożywającego. Warto więc zapoznać się z walorami kuchni z tego południowoeuropejskiego kraju – czy to w czasie wakacji, czy też we własnej kuchni, w czasie przygotowywania i spożywania posiłków według greckich przepisów kulinarnych.